Lasa-ti copilul sa devina el insusi, nu copia ta!

Iata 11 principii prin care sa iti educi copiii, lasandu-i sa fie cine vor vrea ei sa fie:

1. Nu astepta ca copilul tau sa fie la fel ca tine sau cum iti doresti tu sa fie. Ajută-l sa devina el insusi, dar nu copia ta.

2. Nu cere de la copil sa te rasplateasca pentru tot ce ai facut pentru el. I-ai daruit viata, cum ar putea sa te mulțumeasca? El va darui viata altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibila de recunostinta.

3. Nu-ti arata nemultumirile in fata propriului copil, pentru a nu-ti manca amarul la batranete. Caci, ce semeni aceea culegi.

4. Nu-i aborda problemele cu superioritate. Viata e oferita fiecaruia dupa puteri si fii sigur, viata poate fi dificila pentru el, nu mai putin decat pentru tine, ba poate si mai mult, pentru ca el nu are experienta.

5. Nu-l umili!

6. Nu uita, cele mai importante intalniri sunt întalnirile cu copiii nostri. Ofera-i atentia maxima — nu stii niciodata pe cine poti intalni in propriul copil.

7. Nu te chinui, daca nu poti face ceva pentru copilul tau, doar tine minte: pentru copil nu este facut suficient, doar atunci cand nu este facut tot posibilul.

8. Copilul nu e tiranul care iti monitorizeaza intreaga viata, nu este doar carne si sange. Este comoara, pe care viata ti-a oferit-o pentru a pastra si dezvolta focul creativ din ea. Este dragostea nemargnita a parintilor, care nu vor creste un copil „al tau/al meu”, ci un suflet de care vor avea grija.

9. Invata sa iubesti un copil strain. Niciodata sa nu-i faci altcuiva, ceea ce nu ai vrea sa i se faca propriului tau copil.

10. Iubeste-ti copilul indiferent daca este netalentat, ghinionist sau adult. Vorbeste cu el, bucura-te, pentru ca un copil este o sarbatoare pe care inca o traiesti.

11. Fii prietenul copilului tau! Invata sa-l asculti si cere-i sfatul cand esti la nevoie.

Sa aveti o zi frumoasa!

G.D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *